fbpx
Askel askeleelta opas Moodboardin tekoon

ASKEL ASKELEELTA OPAS MOODBOARDIN TEKOON

Moikka sisustaja! Minä rakastan moodboardien tekemistä! Usein teen niitä useammankin per sisustusprojekti. Tässä postauksessa kerron, miten upea moodboard tehdään, miten se koostetaan Power Point -ohjelmalla, miksi sellainen kannattaa tehdä ja mitä asioita moisen koostamisessa kannattaa huomioida. Ei haittaa, jos et ole Power Point guru, sillä ohjeissa käydään askel askeleelta läpi ne työkalut, joita ohjelmassa tarvitset. 

Moodboard, eli kollaasi, eli mielikuvataulu, on erittäin hyödyllinen työkalu sisustussuunnitelman laatimisessa. Sen avulla visualisoidaan suunniteltavan tilan toivottua fiilistä, värimaailmaa ja elementtejä ja sen avulla on helppo hahmottaa mitkä elementit tekevät kokonaisuudesta harmonisen. Moodboard onkin yksi ensimmäisiä askeleita sisustussuunnitelman tekemisessä heti alkukartoituksen jälkeen ja se toimii yhtenä tärkeimmistä työkaluista, kun lopulta tilan materiaaleja, huonekaluja ja sisustuselementtejä valikoidaan.

Moodboardin voi koostaa monella tapaa ja sitä voi (ja kannattaa) muokata ja päivittää sisustusprojektin edetessä. Ihan ensiksi kannattaa kerätä rennolla otteella kuvia, värejä ja materiaaleja, jotka toistavat sitä tunnelmaa, jota olet tilaan hakemassa.

Ja kuten itse sisustuksessa, myös moodboardin tekemisessä tyylejä on monia. Yhtä monta, kuin moodboardin tekijöitäkin. Eli vaikka kollaasin tekemiseen löytyykin muutama ohjenuora, ei yhtä ainoata oikea tyyliä ole olemassa. Pääasia, että moodboard toimii sille tarkoitetussa tehtävässä mahdollisimman hyvin.

Ookoo. No miten moodboard yleensä tehdään?

YLEISIMMÄT TAVAT KOOSTAA MOODBOARD OVAT:

Tietokoneella tehty 
 Lehtileikkeistä koostettu
 Fyysisistä mallipaloista koostettu
 Yhdistelmä edellä mainittuja 

Itse suosin sekä tietokoneella tehtyä moodboardia sekä fyysisistä materiaali- ja värimalleista koostettua moodboardia. 

Tässä postauksessa keskitytään siihen, miten moodboard tehdään tietokoneella, sillä se on monesti se ensimmäinen tapa, josta suunnittelija aloittaa. Ainakin itse lähden ensimmäisenä liikkeelle juurikin tietokoneella luodusta kollaasista.

MILLÄ OHJELMALLA MOODBOARD KANNATTAA TEHDÄ?

Itselläni on kaksi luotto-ohjelmaa, joilla aina koostan omat tietskarimoodboardini. Käytän sekä vanhaa kunnon Microsoft Power Pointia sekä nettipohjaista Canvaa. Ja yleensä käytän näitä molempia niin, että käytän Power Pointia yksittäisten kuvien muokkaamiseen ja lopullisen julkaisun koostan Canvan puolella.

MOODBOARDIN KOKO JA MUOTO

Yleisimmin sisustajan moodboard on kokoa A3, ja joko pysty- tai vaakasuuntainen. Koon kanssa kuitenkin vain taivas on rajana ja kokoa kannattaa miettiä tarkemmin ainoastaan, jos meinaat tulostaa kollaasisi. Jos tarkastelet kollaasiasi ainoastaan muodossa “digi”, ei julkaisun koolla ole niin isoa merkitystä. Myös muoto voi olla esimerkiksi neliskanttinen tai miksi ei vaikka pyöreä, sikäli mikäli käyttämäsi ohjelma tai appi siihen taipuu.

Itse tykkään perinteisistä A3 kollaaseista ja toisinaan (lue : useinmiten) päädyn myös tulostamaan moodboardini, jos ja kun esittelen sitä asiakkaalle. Suunnitelmien kehittyessä tulostettuun moodboardiin on helppo tehdä merkintöjä ja niiden avulla voi taas jatkotyöstää kollaasia.

Ja Hei! Jos meinaat tulostaa moodboardisi, varmista heti alkuvaiheessa, että työn alla olevan julkaisusi mitat ovat tulostuskelpoiset. A4 tulosteen mitat ovat 210 mm X 297 mm ja A3 tulosteen puolestaan 297 mm X 420 mm.

MITÄ SISÄLTÖÄ MOODBOARDIIN?

Itse aloitan moodboardin koostamisen näin:

 Etsin netistä kuvia, jotka välittävät sitä tyyliä ja tunnelmaa, jota tilaan halutaan tuoda.
 Etsin kuvia valmiista huoneista, huonekaluista, materiaaleista, valaisimista, yms.
 Etsin myös kuvia, jotka eivät välttämättä liity sisustukseen, mutta joista toivottu tunnelma välittyy. 
 Tutkin samalla sopivia värejä tilan tulevaan värimaailmaan. Värien tulee sopia sekä tilan käyttäjien toiveisiin, että haluttuun tunnelmaan.
 Haen kuvia Google haulla, Pinterestistä, Canvasta ja ilmaisista kuvapankeista.
 Tässä vaiheessa en välitä tuotemerkeistä tai tarkoista maalisävyistä. 
 Tallennan haluamani kuvat tietokoneelleni.

Edellisessä listauksessa mainitsin sanan “tunnelma” kolme kertaa. Ihminen tuntee aina jotain tullessaan tilaan, tiedosti hän sitä tai ei. Siksi toivottu tunnelma on tärkeää määritellä aina ennen moodboardin tekemistä ja pitää se mielessä silloin, kun kollaasia koostetaan. 

Lue lisää tilan tunnelman ja toimintojen määrittelystä tästä postauksesta:
NÄIN ALOITAT SISUSTUSSUUNNITELMAN TEKEMISEN KUIN PRO

MILLAINEN MUOTOILU ON PARAS?

Jos teet moodboardin vain itsellesi, muotoile se juuri niin, miten itse näet parhaaksi. Alla olevassa kuvakoosteessa on kolme erilaista moodboardia samasta kohteesta. Vaikka muotoilussa on eroja, nämä kolme asiaa löytyvät kuitenkin kaikista kolmesta:

TUNNELMA, VÄRIMAAILMA, TYYLI

Jos teet moodboardia jollekin toiselle, kerron pari ohjenuoraa, jotka kannattaa pitää mielessä.

 Varmista, että värimaailma ja tunnelma näkyvät ja tuntuvat
 Hillitse haluasi täyttää kollaasiasi 50 eri kuvalla. N. 10-15 eri elementtiä on usein miten tarpeeksi ja kokonaisuus pysyy katsojaystävällisenä.
 Valitse kuvien koko siten, että tilan dominoivimmat elementit ovat suurimpia. Esim. jos suunnittelet, että suurin osa seinäpinta-alasta on oranssia, oranssin värin pitäisi näkyä myös moodboardissa voimakkaimmin.
 Voit myös sijoitella kuvat niin, että lattiamateriaalia edustava kuva on kollaasissa pohjimmaisena,  huonekalut keskiössä ja kattovalaisimet ylimmäisenä, eli samassa järjestyksessä kuin ne tulevat tilassa olemaan.
 Jätä kuvien väliin ilmaa, jotta katsojan on helpompi jäsennellä sisältöä.

Ja tosiaan, nämä ovat ainoastaan ohjenuoria, joita kannattaa miettiä moodboardia laatiessa. Niissä ei ole mitään kiveen hakattua. Pääasia on kuitenkin aina se, että haluttu tunnelma välittyy, värimaailma on nähtävissä ja kokonaisuus on helposti ymmärrettävä.

MITEN MOODBOARD TEHDÄÄN POWER POINTILLA?

Kun olet kerännyt kuvat ja päättänyt muotoilun, niin seuraavaksi aloitetaan kollaasisi koostaminen. Kerron askel askeleelta, kuinka koostat upean moodboardin Power Pointilla.

 1. Aloita luomalla uusi tyhjä esitys.
 2. Poista julkaisussa oletuksena olevat otsikko- ja väliotsikko-kentät.
 3. Määrittele julkaisun koko.

  •  Siirry ensiksi Rakenne -välilehdelle.
  •  Sivun asetukset löytyvät Dian koko -pudotusvalikosta.
  •  Täältä voit määrittää itse toivomasi mitat julkaisulle tai valita jonkin valmiiksi määritellyistä pohjista.
  •  Voit myös valita, teetkö julkaisusta pysty- vai vaakasuuntaisen.
  •  Tallenna asetukset klikkaamalla OK.
  •  Ohjelma kysyy miten haluat skaalata julkaisun sisällön tekemäsi muutoksen jälkeen. Tässä vaiheessa ei ole merkitystä mitä klikkaat, kunhan klikkaat ikkunan pois.
 4. Tuo ja asettele sisältö
  •  Kuvia julkaisuun tuodaan Lisää -välilehdellä.
  •  Valitse Kuvat -pudotusvalikosta Kuva tiedostosta, ja hae ne kuvat, jotka etsit kollaasia varten.
  •  Tuo yksi kuva tai pari kuvaa kerrallaan.
  •  Aloita kuvien tuominen ja asettelu kollaasin suurimmista elementeistä. Esim. jos sinulle on yksi isompi tunnelmakuva, jonka ympärille kaikki rakentuu, tuo ja asettele se paikoilleen ensimmäisenä.
  •  Etene kuvien tuomisessa ja asettelussa suurimmasta pienimpään.
  •  Jos sinulla on tuotekuvia, joissa on valkoinen (tai jonkun muun värinen) tausta, poista se käyttämällä Poista tausta -työkalua. Työkalun löydät Kuvan muotoilu -välilehdeltä.
 5. Tee värinapit kertaamaan kollaasisi pääasiallinen värimaailma. 
  •  Värinapit kannattaa tehdä käyttämällä Power Pointista löytyviä valmismuotoja.
  •  Vaihtoehdot löydät Lisää -välilehdeltä, Muodot -pudotusvalikosta.
  •  Valitse haluamasi muoto.
  •  Tuplaklikkaa, tai klikkaa ja vedä muoto haluamasi kokoiseksi julkaisun päällä.
  •  Tee muodosta niin monta kopiota, kuin haluat värejä esitellä.
  •  Asettele värinapit haluamallasi tavalla. 
 6. Valitse värit nappeihin käyttämällä värivalitsinta. Näin saat nappeihin harmoniset värit suoraan kollaasisi kuvista.
  •  Värin valinta tapahtuu Muodon muotoilu -välilehdellä.
  •  Valitse aluksi Muodon ääriviiva -pudotusvalikosta Ei ääriviivaa, ellei värinappisi ole valkoinen, valkoista taustaa vasten/musta mustaa taustaa vasten, jne.
  •  Valitse Muodon täyttö -pudotusvalikosta Lisää täyttövärejä, ja klikkaa pientä pipetti kuvaketta.
  •  Vie tämän jälkeen suurennuslasiksi muuttunut kursorisi kollaasin päälle ja klikkaa sen värin kohdalla, jota haluat toistaa värinapissa.
  •  Klikkaa lopuksi OK.

Hei! moodboardisi on viimeistä tarkastelua vaille valmis. Palaa vielä kertaalleen siihen tunnelmaan, jota tilalta haetaan ja tarkastele, toistaako tekemäsi moodboard juuri sitä tunnelmaa, ja jos näin on, onneksi olkoon! Olet onnistunut tekemään toimivan moodboardin, jota on hyvä käyttää sisustussuunnitelmasi pohjana.

Jos haluat vielä jatkojalostaa kollaasiasi, voit lisätä siihen tekstiä, mietelauseita tai ajatuksia tunnelman takaa.

Olen myös laatinut ohjeet siihen, miten moodboard tehdään Canvalla. Ne löytyvät täältä.

MITEN MOODBOARD TEHDÄÄN - KERTAUS

Koska kertaus on opintojen äiti, löydät alta vielä tämän postauksen tärkeimmät pointit yhteen kerättynä.

 Moodboard kannattaa tehdä jokaiseen sisustusprojektiin, sillä se nivoo toivotun tunnelman, värimaailman ja tyylin yhteen, helposti silmäiltävään pakettiin.
 Tietokoneella moodboardin voi tehdä esimerkiksi Power Pointilla.
 Jos moodboard aiotaan tulostaa, ennen sen tekemistä tulee muistaa määritellä julkaisun asetukset tulostusmuotoon.
 Koneella tehtävään moodboardiin kerätään kuvia netistä, jotka sommitellaan siten, että kokonaisuus on harmoninen, katsojaystävällinen ja toistaa toivottua tyyliä, tunnelmaa ja värimaailmaa.
 Nyrkkisääntönä kuvien sommittelussa on se, että tilan dominoivimmat elementit (kuosit, värit, ym) näkyvät myös moodboardissa vahvimmin.
 Moodboardiin on hyvä tehdä myös värinapit, joista käy selkeästi ilmi kokonaisuuden värimaailma.

Jes! Nyt tiedät, miten upea ja hyödyllinen moodboard tehdään.

Toivottavasti pidit tästä postauksesta ja sait siitä boostia moodboardin tekemiselle tuleviin projekteihisi. Joskus vanhoja moodboardeja on myös kiva palata katselemaan ja mietiskellä, minkälaista fiilistä kohteeseen oltiin luomassa.

Jos tykkäsit lukemastasi, olen huippukiitollinen, jos jaat postauksen sosiaalisessa mediassa. Se nimittäin auttaa minua valtavan paljon. Tavoitteenani on pystyä auttamaan mahdollisimman monia sisustajia heidän haasteidensa kanssa.

 Iloisia sisusteluja sinulle! Palataan taas asiaan.

 

Marika

Sisustussuunnittelu
FRES Design
Pietarinkatu 18

00140 HELSINKI
+358 45 7831 4505
marika@fresdesign.fi
Y-tunnus: 3138325-1

© Copyright FRES Design │ Marika Frestadius 2022