fbpx

NÄIN SAAT HUONEEN TUNTUMAAN KOKOISTAAN SUUREMMALTA

Moikka sisustaja! Tässä postauksessa ollaan erittäin yleisen sisustushaasteen äärellä, nimittäin pienet tilat, ja niiden ahtauden tuntu on ikuinen murheenkryyni kodin sisustajien keskuudessa. Niin moni kodin sisustaja miettii, miten sisustaa pieni tila niin, että se tuntuu mahdollisimman suurelta. Tässä postauksessa kerron parhaat vinkkini siihen, miten saada tilan tuntua pieneen huoneeseen. Ota siis vinkit haltuun ja karkoita klaustrofobinen tunnelma.

1. VAALEAT VÄRIT PINNOILLA

Tämän ohjenuoran suurin osa varmasti tietääkin, ja se on varmasti tilaa suurentavista tekniikoista tehokkain. Valitse suurille pinnoille (katto, seinät, lattia) vaaleita värejä, jotka heijastavat valoa tummia värejä paremmin. 

2. KYLMÄT SÄVYT TUOVAT ENEMMÄN TILAN TUNTUA.

Valitse vaaleat sävyt ennemmin kylmältä puolelta, kuin kuumalta puolelta. Kylmiä sävyjä ovat vihreät, siniset ja violetit. Kuumat sävyt saavat meissä aikaan tunteen, että ne tulevat meitä kohti, kun taas kylmät sävyt koemme meistä vetäytyvinä. Tämä pätee sekä tummissa, että vaaleissa sävyissä. Hyvin vaalean vihreä huone tuntuu suuremmalta, kuin vaalean oranssi.

3. KEVYET, KORKEAJALKAISET HUONEKALUT

Valitse huoneeseen sellaisia huonekaluja, joiden alle jää näkyvä tila. Korkeajalkaiset huonekalut näyttävät siroilta ja ilma huonekalun ympärillä myös huijaa aivomme ajattelemaan, että tilaa on  enemmän.

4. KONTRASTIA HUONEKALUILLA

Toisin, kuin ehkä saattaisi ajatella, huonekalujen värimaailma kannattaa olla pintoihin verrattuna selkeästi tummempi. Jos valitset valkoiseen huoneeseen valkoisia huonekaluja, kontrastin puute aiheuttaa sen, että huone tuntuu täydemmältä. Valitse sen sijaan siroja, tummempia huonekaluja, jotka tuovat kontrastia kokonaisuuteen. Näin huonekaluja ympäröivä tila tuntuu jälleen kerran suuremmalta.

5. HUONEKALUT IRTI SEINÄSTÄ

Tämä neuvo jatkaa samalla aivojen huijauslinjalla, kuin edelliset kaksi. Kun et työnnä huonekaluja suoraan seinään kiinni, vaan jätät väliä edes 10 senttimetriä, tilantuntu on selkeästi suurempi, vaikka todellisuudessa käytettävää tilaa on vähemmän. Jännä juttu, mutta toimii.

6. PÄÄSTÄ LUONNONVALO SISÄÄN

Valitse huoneen verhoiksi mieluiten vaaleat, valoa läpi päästävät verhot. Vältä tummia, raskaita verhoja ja paksuja kankaita verhoissa. Jos kyseessä on tila, joka täytyy saada pimennettyä, suosi ennemmin pimentävää kaihdinta tai rullaverhoa vaaleiden valoverhojen kaverina, kuin paksuja, pimentäviä sivuverhoja.

7. VALOA SEINILLE

Luonnonvalon lisäksi seinille kannattaa harkita keinovaloa. Kenties olet jo valinnut seiniisi hyvin vaalean maalisävyn. Se on kenties viileä sävy, joka saa jo valmiiksi aikaan tunteen siitä, että seinät liikkuvat kauemmaksi. Se, miten voit jatkojalostaa tätä kokonaisuutta valaistuksella on suunnitella tilaan valaisimet, jotka valaisevat myös seiniä. Tässä toimivat esimerkiksi kiskovalaisimet tai suunnattavat alasvalot, tai spotit, jotka asennetaan n. 60-90 cm päähän seinästä perushuonekorkeudessa (250-270 cm). Huonekorkeuden ollessa yli 270 cm, sopiva etäisyys seinästä on n. 90-120 cm. Ja kun keskitytään tilan suurentamiseen, kannattaa varmistaa myös, että valo yltää nurkkiin saakka.

8. LISÄÄ TILAA HEIJASTAMALLA

Peilit ovat aivan erinomaisia työkaluja tilan tunnun lisäämisessä. Lisäksi peilillä saa tuotua reilusti valoa lisää, varsinkin jos sen sijoittaa niin, että se heijastaa ikkunasta tulevaa luonnon valoa. Peilit ovat myös kauniita sisustuselementtejä.

9. VÄLTÄ VOIMAKKAITA KUVIOITA

Samoin, kuin tummat sävyt, myös suuret rohkeat printit ja kuvioinnit tuntuvat raskaammilta, kuin hillitymmät tai kuviottomuus. Varsinkin suurina pintoina isot kuviot saavat huoneen tuntumaan pienemmältä.

10. OLE TARKKANA MATON KOON KANSSA

Liian pienet matot saavat tilan tuntumaan pienemmältä. Valitse matto, joka on riittävän suuri, niin että saat vähintään huonekalujen (sohva, nojatuolit, ym) etujalat maton päälle. Tsekkaa myös erillinen postaus maton valinnasta täältä.

11. OVIAUKKOJA OVIEN SIJAAN

Jos huoneessasi on ovi, jonka pois ottaminen ei vaikuta tilan toiminnallisuuteen niin ota se ihmeessä pois. Ylimääräiset, turhat ovet ovat usein vain tiellä ja tekevät tilasta tukkoisemman tuntuisen. Oviaukko ilman ovea sen sijaan avaa huonetta myös seuraavaan tilaan ja tähän tapaan luo lisää tilan tuntua.

12. ESILLE VAIN HARKITUT ESINEET

Oletko kova keräilijäluonne? Siinnä tapauksessa tämä rasti voi olla sinulle hankala. Kun tullaan tilan tunnun lisäämiseen vähemmän tavaraa on aina enemmän tilaa, eli viimeinen, muttei missään nimessä vähäisin neuvoni on seuraava: Siivoa, järjestä, harkitse.

Jos hyllyt pursuilevat tavaraa katseen on vaikea liikkua tilassa ja mitkään esineet eivät saa ansaitsemaansa huomiota. Tila tuntuu kokoistaan pienemmältä, jos tavaraa on liikaa.

ESIMERKKI

Alta löydät kolme mallinnuskuvaa huoneesta, jonka takaseinä on 315 cm leveä ja huonekorkeus on 260 cm. Kuvista huomaa varsin helposti, mitkä asiat vaikuttavat tilan tuntuun huoneessa.

Ensimmäisessä kuvassa seiniin on valittu vaalea, kylmä sinivihreä, kevyet verhot ovat valkoiset ja ikkunan vastakkaisella seinällä on suuri peili. Huonekalut ovat siroja ja selvästi tummempia, kuin seinät ja lattia. Suuri matto sitoo huonekalut yhteen. Huonekalut ovat reilu 10 cm irti seinästä.

Toisessa kuvassa isojen pintojen värit ovat samat, kuin ensimmäisessä. Huonekalut ovat suunnilleen saman kokoisia, mutta vaaleita sävyltään ja raskaampitekoisia. Ne ovat kokonaan seinässä kiinni. Jalat ovat matalat ja palikkamaiset. Matto on hieman liian pieni sitomaan kokonaisuutta yhteen. Peilin tilalla on suunnilleen saman kokoinen taideteos. Tilan tunnussa on jo näillä muutoksilla selkeä ero.

Viimeisessä kuvassa mennään aivan toiseen ääripäähän, joka saa huoneen tuntumaan todella pieneltä. Seinät ovat lämpimän sävyisiä ja taustaseinän tapetissa on voimakas kuviointi. Huonekalut ovat tummia, tilaan hieman liian suuria ja raskaita. Liian pieni matto on varustettu myös voimakkaalla kuviolla, samoin kuin taideteokset seinillä.

Näin saat huoneen tuntumaan suuremmalta
Vaaleat, kylmät sävyt, kontrastia tuovat, kevyet kalusteet, vaaleat verhot
Tummat verhot, raskaammat, vaaleat kalusteet, liian pieni matto
Lämpimät, tummat värit, tummat, raskaat kalusteet, suuret kuviot, raskaat verhot

YHTEENVETO

Loppuun vielä nopea kooste tämän postauksen pääpointeista, eli miten sisustaa pieni tila näyttämään suuremmalta:

Hyvällä suunnittelulla voidaan vaikuttaa selkeästi tilan tuntuun huoneessa.
Jotta pienestä tilasta saadaan mahdollisimman suuren tuntuinen, kannattaa seinillä, lattiassa, katossa ja verhoissa suosia vaaleita ja kylmiä sävyjä ja huonekaluissa puolestaan tummempia sävyjä.
Suosi myös siroja huonekaluja korkeilla jaloilla isojen, laatikkomaisten huonekalujen sijaan. Jätä huonekalujen ja seinän väliin tilaa.
Valitse riittävän suuri matto, joka sitoo huonekaluja yhdeksi ryhmäksi.
Siivoa, järjestä ja harkitse tarkkaan mitkä esineet laitat huoneessasi esille. Vähemmän on pienessä tilassa enemmän.

Noniin! Siinä olivat parhaat vinkkini huoneen suurentamiseen sisustusvalintojen avulla. Toivottavasti pidit tästä postauksesta ja sait siitä inspiraatiota pienen tilan sisustamiseen. Olen kerännyt myös Pinterestiin inspiraatiota pienten tilojen sisustajille. Käy tsekkaamassa tekemäni kollaasi täältä.

Ja jos pidit lukemastasi ja haluat auttaa minua saamaan enemmän näkyvyyttä, arvostan todella paljon, jos jaat tämän postauksen sosiaalisessa mediassa. Se auttaa minua tavoittamaan enemmän upeita sisustajia, jotka saattavat saada apua sisustushaasteisiinsa blogistani. (jakopainikkeet löydät alta). Haluan auttaa mahdollisimman monia sisustajia heidän haasteidensa kanssa. 

 

Oikein mukavaa viikkoa sinulle! Palataan taas sisustelujen merkeissä.

 

Marika

Sisustussuunnittelu
FRES Design
Pietarinkatu 18

00140 HELSINKI
+358 45 7831 4505
marika@fresdesign.fi
Y-tunnus: 3138325-1

© Copyright FRES Design │ Marika Frestadius 2022